Göteborgs dans- och teaterfestival

Fler speltillfällen

Köp

Priser

Du kan ej välja pris här. Det gör du i biljettsystemet efter att ha klickat på köpknappen.

Köp

Program

På årets gästlista finns stora scenkonstkompanier som Nederlands Dans Theater och Schaubühne Berlin, formbrytare inom såväl koreografi, musik som regi med bland andra Christiane Jatahy, Mathilde Monnier, La Ribot och Rokia Traoré. Klassiker stöps om och ny scenkonst från Norden tar plats i årets stora scenkonstfest. Utmanas, underhålls och tänk om – årets program har plats för mycket.


Dans


Foto:

Fredag 21/8 kl 19.00
Stora Teatern / Göteborg
– Dans –

Horse

 

Cullberg / Deborah Hay

Invig festivalen med urpremiären av Deborah Hays dansverk Horse för Cullberg! Starkt påverkad av klimatförändringarna och det politiska världsläget utgår föreställningen från 18 minimalistiska sånger och bygger på en intuitiv förståelse för risk, effekt och överlevnad.

 

Föreställningen ingår i Stora paketet och i Lilla paketet.


Foto:

Fredag 21/8 kl 19.00, lördag 22/8 kl 19.00
Bältespännarparken / Göteborg
– Dans –

D-Construction


Compagnie Dyptik

D-Construction är en energisk hip hop-föreställning med en orientalisk twist. Möt sex dansare som utforskar sinnet genom rörelse. De blir starka som grupp, men unika var och en för sig. Se Compagnie Dyptik i Bältespännarparken och upplev urban dans när den är som bäst.


Foto:

Söndag 23/8 kl 19.00
Stora Teatern / Göteborg
– Dans –

La Espina


Olga Pericet

Med finess och känslonärvaro lyfter Olga Pericet flamencon till en helt ny nivå. Pericet är välkänd för sin kombination av traditionell flamenco och modern dans och lyckas alltid leverera koreografi som både är emotionell och teatralisk.

 

Föreställningen ingår i Stora paketet.


Foto:

Lördag 22/8 kl 19.00
Stora Teatern / Göteborg
– Dans –

Diptych (The Missing Door & The Lost Room)

 

Peeping Tom

En grupp människor är instängda i ett surrealistiskt drama. De gav sig ut för att söka sin dröm men är nu vilse i makabra, mystiska labyrinter där alla dörrar som leder ut verkar låsta. Välkommen till en skrämmande, mörk och instängd fantasivärld i två akter med helt unika koreografier och enastående dansare.

 

Föreställningen ingår i Stora paketet och i Lilla paketet.

 


Foto:

Fredag 21/8 kl 19.00 & lördag 22/8 kl 19.00
Atalante / Göteborg
– Dans –

Listening Party

 

Ásrún Magnúsdóttir

30 tonåringar bjuder in oss för att lyssna till deras fest. De spelar sin favoritmusik. Ibland sjunger de med. De pratar om sig själva, sina idéer och bekymmer, sina tankar och drömmar. Genom att lyssna på musik och på varandra, umgås de, tillsammans med oss.


Fredag 17/8 kl 21.00
Pustervik / Göteborg
– Dans –

titel?

 

Candoco

xxxxx


Teater


Foto:

Fredag 28/8 & lördag 29/8 kl 19.00
Backa Teater / Göteborg
– Teater –

Våldets Historia


Schaubühne Berlin
Regi: Édouard Louis, Florian Borchmeyer & Thomas Ostermeier 

Julen 2012 förvandlas från en passionerad natt till en mardröm. Två män faller för varandra men en våldsam utveckling vänder allt uppochner. Thomas Ostermeier och Édouard Louis har tillsammans anpassat Louis autobiografiska roman för teaterscenen. Genom bland annat mobiltelefonens kamera översätts berättelsens brännande ämnen visuellt: raseri, lidande, våld, homofobi och rasism.

 

Föreställningen ingår i Stora paketet.


Foto:

Tisdag 25/8 kl 19.00
Stora Teatern / Göteborg
– Teater –

The Storyville Mosquito


Kid Koala

The Storyville Mosquito tar med oss på ett allkonstnärligt, ordlöst underverk i teknikens tecken. Här får vi följa en ung mygga som lämnar småstaden den vuxit upp i för att förverkliga sin dröm om att spela i ett av de största jazzbanden på Sid Villa´s Music Hall i den stora staden. Med hjälp av dockor och kulisser i miniatyr skapas en film som live-projiceras på storbild. Allt till ett soundtrack av Kid Koala.

 

Föreställningen ingår i Stora paketet och i Lilla paketet.


Foto:

Lördag 22/8 kl 19.00
Folkteatern / Göteborg
– Teater –

Fantasia

 

Anna Karasińska

Om fantasi vore en muskel, så är den här föreställningen dess gym. Här blir skådespelarna en del i ett virtuost improvisatoriskt laboratorium. Med imponerande precision och smittsam lekfullhet skapar Anna Karasińska ett öppet och spännande teaterrum och frigör fantasin i teatern.

 

Föreställningen ingår i Stora paketet.


Foto:

Onsdag 26/8 kl 19.00 & torsdag 27/8 kl 19.00
Folkteatern / Göteborg
– Teater –

Publikens val: Frida Ki Allo

 

Fly Theatre

Möt Frida Kahlo i ett ljud- och videokonstverk. Med hjälp av humor och sarkasm målas hennes liv upp. De fysiska begränsningar hon tampades med, men som blev grunden till den värld av liv och rörelse som präglar hennes konstnärskap, gestaltas genom live-tecknade projektioner och en stark monolog.


Foto: Bruno Simao

Måndag 24/8 kl 19.00
Folkteatern / Göteborg
– Teater –

Publikens val: Muyte Maker

 

Flora Détraz & Compagnie PLI

Fyra kvinnor skrikskrattar, dansar i blindo och talar i kakafoni. Allt för att uttrycka kroppens och glädjens underbara komplexitet. Låt dig översköljas av en härligt oredig blandning av kroppens uttryck, ljud och läten som kommer få oss att skratta, förundras, bli förvirrade och fundersamma – hur står det egentligen till?


Nycirkus


Foto:

Fredag 28/8 & lördag 29/8 kl 19.00
Stora Teatern / Göteborg
– Nycirkus –

Eins Zwei Drei

 

Martin Zimmermann

Ett museum ska invigas. Denna högborg för finkultur, blir en kreativ lekplats för Martin Zimmermanns tragikomiska och anarkistiskt punkiga gestalter. Bländande fysisk talang förenas med modern cirkuskonst och traditionellt clowneri. På ett humoristiskt sätt granskas frågor kring maktspel och frihet, ambition och platt fall.

 

Föreställningen ingår i Stora paketet, Lilla paketet och i Cirkuspaketet.


Foto:

Fredag 21/8 & lördag 22/8 kl 19.00
Cirkustält utanför Röda Sten / Göteborg
– Nycirkus –

Circus I Love You

 

Cirkus tonsätts av livemusik när publiken bjuds in till en varm varieté präglad av rullskridskor, lindans och hisnande balansakter. Detta är en poetisk och omfamnande kärleksförklaring till cirkuskonsten. Circus I Love You gör allt som cirkusartister brukar göra. Och lite till.


Performance


Foto:

Lördag 22/8 kl 19.00
Från Stora Teatern till Göteborgsoperan / Göteborg
– Performance – 

Forks in the City


Angie Hiesl & Roland Kaiser

Under tolv timmar utforskar Angie Hiesl och Roland Kaiser våra offentliga rum, tillsammans med dansare från Göteborg. Välkända sammanhang och byggnader får ny kontext när de fem dansarna sakta rör sig genom staden med hundratals plastgafflar som kompletterar deras konstnärliga uttryck.

 


Fredag 28/8 & lördag 29/8 kl 19.00
Millenniumplatsen / Göteborg
– Performance – 

Origami


Compagnie Furinkaï

Ett dansperformance i mötet mellan människa och maskin. Demi-plié, petit plié, grand plié. Ballerinor har en vana att böja sig. Men vad skulle hända om självaste dansformen böjde sig för dansaren? Origami är inspirerad av de gamla origami-teknikerna och utspelar sig på en lastbil ombyggd till en enorm origamiformation.

 


Stages


Foto:

Torsdag 27/8 klockan 19.00
Atalante / Göteborg
– Dans – 

Cheers


Helgebostad & Rueslåtten

Med bakgrund som cheerleader till ett norskt ishockeylag bjuder Kristin Ryg Helgebostad in till en cheerleader-show. Tvekande, okänslig och förvrängd men ständigt ackompanjerad av glada hejarop!


Foto:

Onsdag 26/8 kl 19.00
Atalante / Göteborg
– Dans – 

Cosmic Latte


Sonya Lindfors

Året är 3020 och vårt logiska tänkande har dekonstruerats. Svart och vitt är inte längre motsatser utan innehåller varandras egenskaper. Universums färg är Cosmic latte. Detta är den tredje delen av Sonya Lindfors serier om svarthet med utgångspunkt i frågan: Finns en utopisk svävande framtid?


Foto:

Onsdag 26/8 & torsdag 27/8 kl 19.00
Skogen / Göteborg
– Performance – 

Mermaid of the Hypersea


Snorre Hansen

Genom att utforska det vatten vi består av leker Snorre Hansen med gränslandet där fantasin, det sensuella och det fiktiva möts. Följ med under ritualer med kroppsvätskor, sång, dans och te-drickande.


Foto:

Fredag 24/8 klockan 19.00
Skogen / Göteborg
– Dans – 

The Tender Protest Series


Mariana Suikkanen Gomes

The Tender Protest Series placerar sig i skärningspunkten mellan personliga möten, kollektiva aktiviteter och performativa presentationer. I verket undersöker Mariana Suikkanen Gomes ömhet och sårbarhet i ett arbete tillägnat minnen, ritualer, brandtal, bekännelser och sensoriska spår.


Årets festival arrangeras i samarbete Göteborgs Stadsteater och Backa Teater, GöteborgsOperan, Folkteatern, Atalante, Skogen och med Stora Teatern som nav. Delar av programmet pulserar ut till olika platser i Västra Götaland i en regional satsning. Förutom i Göteborg är det festival även i Vara, Härryda, skövde och vänersborg.

Uppdatera din webbläsare

Den webbläsare som du använder är föråldrad Uppdatera din browser

Visa sidan ändå