Göteborgs dans- och teaterfestival
Group Created with Sketch.
Group Created with Sketch.

Fler speltillfällen

Köp

Priser

Du kan ej välja pris här. Det gör du i biljettsystemet efter att ha klickat på köpknappen.

Köp

Program

På årets gästlista finns stora scenkonstkompanier som Nederlands Dans Theater och Schaubühne Berlin, formbrytare inom såväl koreografi, musik som regi med bland andra Christiane Jatahy, Mathilde Monnier, La Ribot och Rokia Traoré. Klassiker stöps om och ny scenkonst från Norden tar plats i årets stora scenkonstfest. Utmanas, underhålls och tänk om – årets program har plats för mycket.


Dans


Foto: Rahi Rezvani

Lördag 25/8 kl 20.00, söndag 26/8 kl 16.00
GöteborgsOperan / Göteborg
– Dans –

Shoot the Moon / Singulière Odyssée / The Statement / Woke up Blind

 

Nederlands Dans Theater (NDT) – Paul Lightfoot / Sol León / Crystal Pite / Marco Goecke

Nederlands Dans Theater är ett av världens ledande danskompanier och har så varit i flera decennier. Kompaniet går alltid sin egen väg och har mängder av banbrytande uppsättningar bakom sig, skapade tillsammans med några av de vassaste koreograferna. I festivalen sätter de ihop fyra kortare stycken till ett helaftonsprogram. Vi utlovar en mäktig scenupplevelse!

 

Föreställningen ingår i Stora paketet och i Lilla paketet.


Foto: Ben Mergelsberg

Tisdag 21/8 kl 18.00, onsdag 22/8 kl 20.00
Backa Teater / Göteborg
– Dans –

Dark Field Analysis


Jefta van Dinther

Dark Field Analysis är en konversation mellan två nakna män på en matta. Koreografin ställer det mänskliga i förhållande till andra livsformer där organiskt möter syntetiskt, mänskligt möter djuriskt och fysiskt möter det immateriella. Upplev en mental thriller om vår existens.


Foto: Jens Krause

Söndag 19/8 kl 19.00, Stora Teatern / Göteborg
Tisdag 21/8 kl 19.00, Mölnlycke Kulturhus / Mölnlycke
Torsdag 23/8 kl 18.00, Sinclair gymnasium / Uddevalla
– Dans –

X-TRACT


Twisted Feet, Anna Holmström & Link Bink

Tillsammans med Twisted Feet bjuder vi på en fullspäckad kväll med urban samtida dans. X-TRACT ger plats för tre unika verk av Twisted Feet, Link Bink och Anna Holmström. Andra akten görs scenen om till ett Experimental Battle där internationella och lokala dansare tävlar till nyskapande beats från en DJ. En het dansfest där vi i publiken är med och korar en vinnare!

 


Foto: Marc Coudrais

Tisdag 21/8 kl 20.00
Stora Teatern / Göteborg
– Dans –

Gustavia

 

Mathilde Monnier & La Ribot

Över trettio år som verksamma konstnärer har gjort franska Mathilde Monnier och La Ribot från Spanien till ikoner inom sina respektive genrer. Tillsammans har de skapat verket Gustavia som bygger på den klassiska burlesken. Med hjälp av mim, slapstick och rollbyten berör de klassiska ämnen som kvinnlighet och död. Det är komiskt, absurt och avant-garde.

 

Föreställningen ingår i Stora paketet och i Lilla paketet.


Fredag 17/8 kl 21.00
Pustervik / Göteborg
– Dans –

The Decades Ball – A History of Slay-Age

 

Exposé

Fira EuroPride med oss och du inleder Göteborgs dans- och teaterfestival på bästa sätt. Pustervik förvandlas till en Vogue ball för en kväll och du är bjuden! Begreppet voguing är en konstform som uppstod på gayklubbar i New York under tidigt 1980-tal. På dansgolvet härmade man poser från modemagasinet Vogue, och det utvecklades så småningom till flera olika dansstilar. Händers och armars rörelser är ofta viktiga i voguing, liksom strävan efter symmetri och precision. Konstformen kombinerar högkvalitativ dans och lekfull underhållning med inslag av drag.


Teater


Foto: Alette Schei Rørvik

Söndag 19/8 kl 16.00 & måndag 20/8 kl 19.00
Atalante / Göteborg
– Teater –

Manifest United


Verk Produksjoner

Konstnärliga manifest som både är excentriska och skandalösa och som kombinerar humor med visdom. Det norska teaterkompaniet Verk har skapat en föreställning baserad på de senaste hundra årens konstnärliga manifest som blir till en orkan av idéer, förändringar och konstnärlig inblick!


Foto: Arno Declair

Fredag 24/8 kl 20.00 & lördag 25/8 kl 18.00
Göteborgs Stadsteater / Göteborg
– Teater –

Ein Volksfeind (An Enemy of the People)


Schaubühne Berlin
Av: Henrik Ibsen (i bearbetning av Florian Borchmeyer)
Regi: Thomas Ostermeier

Schaubühne Berlin återvänder till festivalen! Teatern räknas till en av de mest framstående scenerna i Europa för samtida teater. I år är kompaniet här med Thomas Ostermeiers version av Ibsens mörka satir, Ein Volksfeind, som sjuder av samtida referenser. Hur värderas sanning och lögn i vår politiska samtid?

 

Föreställningen ingår i Stora paketet, Lilla paketet och i Konferenspaketet.


Foto: Marcin Nowak

Söndag 19/8 kl 19.00 & måndag 20/8 kl 19.00
Folkteatern / Göteborg
– Teater –

Julia

 

Christiane Jatahy
Baserad på Fröken Julie av August Strindberg

Den brasilianska film- och teaterregissören Christiane Jatahy skapar ett scenverk som utmanar tid och rum, där teamet filmar och klipper i realtid. I Julia lyfts Strindbergs klassiska relationsdrama till ett samtida Brasilien där Julia, från ett hippt överklassområde i Rio, faller handlöst för familjens chaufför. Det är intimt, fysiskt och brutalt. Upplev Strindbergs Fröken Julie på ett helt nytt sätt.

 

Föreställningen ingår i Stora paketet.


Foto: Kayhan Kaygusuz

Torsdag 23/8 kl 18.00 & fredag 24/8 kl 18.00
Backa Teater / Göteborg
– Teater –

Skuggorna av Mart

 

Kompani: Backa Teater
Efter pjäs av Stig Dagerman
Regi: Mattias Andersson

Backa Teaters Skuggorna av Mart är en nyskriven pjäs av Mattias Andersson, starkt inspirerad av Stig Dagermans pjäs Skuggan av Mart. Vi får möta tre människor som är ingenting, men drömmer om att göra ett bestående avtryck på jorden. Skuggor spelar runt dem, vackert och skrämmande. Fiktion blandas med dokumentär och sanningar med lögner.


Nycirkus


Foto: Mario del Curto

23-24/8 kl 18.00, 25/8 kl 16.00 & 26/8 kl 14.00
Röda sten / Göteborg
– Nycirkus –

Pour le meilleur et pour le Pire (For Better or for Worse)

 

Cirque Aïtal

Cirque Aïtal tar oss långt ifrån cirkusglamouren. Kati och Victor voltar i tältmanegen, spelar badminton för glatta livet, skiftar från skratt till tårar och bjuder på en lika intensiv och svängig som poetisk och underhållande nycirkusshow. For Better or for Worse skildrar historien om ett par som lever en avskalad cirkuslivsstil och vältrar sig i lek, rock´n roll och humor!

 

Föreställningen ingår i Lilla paketet och i Cirkuspaketet.


Foto: Christophe Raynaud de la Lage

Fredag 17/8 & lördag 18/8 kl 19.00
Stora Teatern / Göteborg

Tisdag 21/8 kl 19.30
Vara Konserthus / Vara
– Nycirkus – 

Il n´est pas encore minuit… (It´s not yet Midnight…)


Compagnie XY

Invig festivalen med Compagnie XY:s exceptionellt akrobatiska nycirkusföreställning som förflyttar gränserna för vad vi tror är fysiskt möjligt! 22 akrobater intar scenen och bjuder in oss till en vibrerande fest. Förväntningarna är höga och vi börjar närma oss festens kulmen!

 

Föreställningen ingår i Stora paketet och i Cirkuspaketet.


Musik


Foto: Danny Willems

Torsdag 23/8 kl 21.00
Stora Teatern / Göteborg
– Musik/teater – 

Dream Mandé-Djata


Rokia Traoré

Rokia Traoré rör sig skickligt mellan akustisk malisk folkmusik och rockriffande tuaregblues, jazz och pop. Hennes album är kritikerrosade och hon turnerar världen över i många olika konstellationer. I Dream Mandé-Djata tar hon plats på scenen som berättare i en föreställning som utgår ifrån den traditionella västafrikanska berättartraditionen Griot. Upplev ett vackert, poetiskt och personligt scenverk.

 

Föreställningen ingår i Stora paketet och i Konferenspaketet.


Stages


Foto: Simo Karisalo

Onsdag 22/8 klockan 18.00
Atalante / Göteborg
– Performance – 

Blab


Sonja Jokiniemi

Den finländska artisten Sonja Jokiniemis föreställning Blab är en hybrid mellan performance, bildkonst, skulptur och dans. Följ med på en sinnlig resa som söker sig förbi kategoriserandet av det okända. Ge dig hän åt en trasslig, klumpig tankeprocess utan början eller slut.


Foto: Marina Popovic

Torsdag 23/8 klockan 16.00 & 19.00
Folkteatern / Göteborg
– Teater – 

There is a Noise


Freya Sif Hestnes och Marina Popovic

There is a Noise är ett konstnärligt samarbete mellan Freya Sif Hestnes och Marina Popovic. Från en mormors 16-åriga jags dagbok år 1945 till berättelsen om att fly från krig som barn. Detta är en teaterföreställning som undersöker hur personliga berättelser kan hitta sin plats i det allmänna. Publiken bjuds in att sitta runt ett bord medan berättelserna letar sig fram genom oset från nygräddade våfflor…


Foto: Simo Karisalo

Fredag 24/8 kl 10.00-22.00
Göteborg
– Performance – 

Tysta danser


Wilhelm Blomberg & Maja Hannisdal

Tysta danser är en dansinstallation som leker med spänningen mellan artister och observatörer via en mix av voyeurism, dans, gatuperformance och visuell konst. Under 10 timmar ockuperar 10 dansare ett skyltfönster, en i taget, iklädda hörlurar och stängda ögon, dansandes non-stop.


Foto: Chrisander Brun

Fredag 24/8 klockan 20.00
Atalante / Göteborg
– Dans – 

In the Distance, Troy


Magnus Myhr

In the Distance, Troy uttrycker en upplevd yttre och inre konflikt mellan kvinnligt och manligt i en mans kropp. Magnus Myhr använder egna erfarenheter i ett intensivt och poetiskt försök att överskrida könskategorier.


Foto: Ingvild Bertelsen

Onsdag 22/8 klockan 15.00 & 17.00
3:e våningen / Göteborg
– Dans – 

In Front Of


Meleat Fredriksson

Meleat Fredriksson bjuder in publiken till ett danssolo där stilarna blandas med varandra. Meleats arbete fokuserar på rytmer, improvisation och snabbhet. In Front Of är baserat på idén om en kör. En kör som formas till tankar om (ut)rop och respons och vittnens förmåga att skifta mellan att döma, affirmera och verifiera.


Årets festival arrangeras i samarbete GöteborgsOperan, Göteborgs Stadsteater och Backa Teater, Folkteatern, 3:e Våningen, Blå Stället, Atalante och med Stora Teatern som nav och mötesplats. Delar av programmet pulserar ut till olika platser i Västra Götaland i en ny regional satsning. Förutom i Göteborg finns festivalen även i Vara, Härryda och Uddevalla.

Uppdatera din webbläsare

Den webbläsare som du använder är föråldrad Uppdatera din browser

Visa sidan ändå