Göteborgs dans- och teaterfestival

Fler speltillfällen

Köp

Priser

Du kan ej välja pris här. Det gör du i biljettsystemet efter att ha klickat på köpknappen.

Köp

Om festivalen

Göteborgs dans- och teaterfestival är en scenkonstfestival för internationell och svensk scenkonst som återkommer vartannat år i augusti. Festivalen grundades 1994 och har sedan dess bjudit in internationella scenkonstkompanier och scenkonstnärer att dela sina berättelser med festivalens breda publik; berättelser från hela världen; berättelser som förhöjer verkligheten och som reflekterar över vår samtid, här och nu. Programmet är mångsidigt och sträcker sig från dans, teater och performance till musik och cirkus.

Under 2021 och 2022 fick festivalen på grund av pandemin, en tillfällig form, med flera nedslag under ett års tid. Nästa festival äger rum 23–31 augusti 2024 och därmed återgår den till sitt ursprungliga format, som biennal. Då fyller Göteborgs dans- och teaterfestival dessutom 30 år!

Under 2022 hade Göteborg och Vara besök av elva nationella och internationella scenkonstkompanier. Året inleddes med Zimmermanns punkiga och humoristiska nycirkus och lek med sceniska uttryck i Eins Zwei Drei. Vi fick uppleva ett animerat livekonstverk för hela familjen till soundtracket av scratch-dj Kid Koala. Danskompaniet Candoco Dance Company utmanade kroppens och dansens begräsningar och vi fick följa med på en dansfest av och med lokala tonåringar i Mölnlycke. Dessutom återvände tyska Schaubühne Berlin till festivalen med en dramatisering av den uppmärksammade romanen Våldets historia i regi av Thomas Ostermeier.

Två verk tog sig ut på mer okonventionella platser i Göteborg. Angie Hiesls och Roland Kaisers performance X-times people chair utspelade sig på husfasader vid Brunnsbotorget och vid Röda Sten visades nycirkus med Circus I Love You i ett stort cirkustält.

Göteborgs dans- och teaterfestival produceras av Stora Teatern på uppdrag av Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen, med stöd av Statens Kulturråd, Göteborg & Co och EU:s kulturprogram Kreativa Europa och EU-nätverket Be SpectACTive. Festivalen möjliggörs genom ett generöst samarbete med alla våra partnerscener och är en del av den europeiska festivalorganisationen EFFE.

Uppdatera din webbläsare

Den webbläsare som du använder är föråldrad Uppdatera din browser

Visa sidan ändå