Göteborgs dans- och teaterfestival
Group Created with Sketch.
Group Created with Sketch.

Fler speltillfällen

Köp

Priser

Du kan ej välja pris här. Det gör du i biljettsystemet efter att ha klickat på köpknappen.

Köp

Stages – ny nordisk scenkonst

Stages är en plattform för ny nordisk scenkonst under Göteborgs dans- och teaterfestival 2018. En festival i festivalen som presenterar en ny generation scenkonstnärer. En plats för samtida berättelser och flera identiteter på scen.

Göteborgs dans- och teaterfestival har sedan länge programlagts av curatorer eller en konstnärlig ledning med starka nätverk, lång erfarenhet och fasta positioner inom det samtida fältet av internationell scenkonst. I det här projektet vill vi undersöka vad som händer om vi delar med oss av en del av den makt vi besitter.

Vi har bjudit in en ny grupp curatorer i form av fyra konstnärer, verksamma på den nordiska scenkonstarenan. Genom ett open call har curatorerna skapat ett program med syfte att presentera nya konstnärskap och samtida berättelser från Nordens alla hörn. Stages vänder sig till oetablerade scenkonstnärer från alla discipliner i alla nordiska länder. Fem verk har valts ut och kommer att presenteras under Göteborgs dans- och teaterfestival 2018:

 

Blab / Sonya Jokiniemi

In Front of / Meleat Fredriksson

There is a Noise / Freya Sif Hestnes & Marina Popovic

Tysta danser / Wilhelm Blomberg & Maja Hannisdal

In the Distance, Troy / Magnus Myhr

 


CURATORER FÖR STAGES


Furat Jari (SE)
Skådespelare och skribent med bas i Göteborg. Arbetar frilansande i teaterproduktioner på Folkteatern i Gävle, Teater Kurage i Göteborg och Angeredsteatern. Jari är en drivkraft i en ny skådespelarutbildning på förberedande nivå. Där arbetar hon genomgripande med breddad rekrytering för att lyfta fram fler och olika kroppar och röster i de konstnärliga utbildningarna och på scen i Sverige. Jari är nu i startgroparna med att starta ett eget kompani där hon ska arbeta med dansare och skådespelare med olika bakgrund.

Naja Lee Jensen (DK)
Scenkonstnär utbildad i skådespeleri och bildkonst. Hon rör sig emellan scenen, det offentliga rummet och gallerirummet med sina verk som på olika sätt utforskar kropp och rum. Jensens verk har presenterats på scener som BIT Teatergarasje och Black Box i Oslo. År 2014 curerade hon en platsspecifik grupputställning på Hotel Proforma i Köpenhamn.

Sonya Lindfors (FI)
Koreograf och kurator som har arbetat i den finska danskontexten sedan 2001. I sitt arbete utgår Lindfors från den svarta kroppen på scen och har i sina senaste verk lyft identitet, rasism och kolonialism. Lindfors driver kollektivt scenkonstplattformen UrbanApa som arrangerar seminarier, workshops, klubbar och mycket annat. Just nu arbetar hon som huskoreograf på Zodiak – Centre for new dance in Helsingfors.

Azra Halilovic (NO)
Berättare och scenkonstnär med bas i Trondheim. Halilovic arbetar med dokumentärteater. Materialet i hennes arbete är självbiografiskt och handlar bland annat om att vara muslimsk kvinna i Norge. Till hennes viktigaste projekt hör 1000 Zasto 1000 Zato och Telling the Truth (2010), en samproduktion med Teaterhuset Avant samt Woman/ En kvinen har rett (2016). Hon jobbar också i anslutning till andra konstnärers projekt, senast med Vlatka Horvats 15th extraordinary congress som bland annat har visats på BIT i Bergen och Black Box i Oslo. Hon producerar också podcastserien Anna og Azra bretter opp ermene, om Konst i Trondheim.


Vi har intervjuat curatorerna – läs här.

 

Stages genomförs med stöd av Nordisk Kulturfond och Nordiska ministerrådet.

Vi ses på Stora Teatern!


Festivalen produceras av Stora Teatern som också är den naturliga mötesplatsen under festivalveckan.

Besök Stora Teaterns hemsida

Uppdatera din webbläsare

Den webbläsare som du använder är föråldrad Uppdatera din browser

Visa sidan ändå