Göteborgs dans- och teaterfestival
Group Created with Sketch.
Group Created with Sketch.

Fler speltillfällen

Köp

Priser

Du kan ej välja pris här. Det gör du i biljettsystemet efter att ha klickat på köpknappen.

Köp

Konstnärligt talat

Årets festivalsamtal fokuserar på det konstnärliga samtalet. Med en ambition att ge plats för fördjupade samtal kring relevanta frågeställningar har vi bjudit in internationella och nationella gäster till Stora Teaterns kristallfoajé.
Fri entré.

Den queera kostymen i scen och parad

Söndag 19 augusti kl 14.00–15.30
– Kristallfoajén, Stora Teatern / Göteborg –
Samtalet sker på svenska och engelska

Med färsk inspiration från The Decades Ball-festen och Europrides maxade parad tittar vi närmare på den queera kostymens betydelse som konstnärligt uttryck, funktion och politiskt statement. Vilken betydelse har kläder och mode haft för HBTQI-aktivism? Kan vi se spår av ballroom- och whacking-fashion på Europas etablerade scener? Och har drag blivit mainstream?

 

Medverkande:

Yolanda Bohm Ramirez – Förläsare, aktivist och spoken word-poet som i vintras debuterade med diktsamlingen IKON.
Carl Olof Berg – Frilansande koreograf och regissör som i sin konstnärliga praktik utforskar maskulinitet, sexualitet och prestige.
Alyssa Chloë – Dansare, koreograf och grundare av Urban Anarchy. Aktiv på undergroundscenen med dansstilarna punking och whacking, med rötter i Los Angeles gaykultur.

Moderator:
Zafire Vrba – Konstnär, artist och pedagog som bl a arbetar med tillgänglighet, transperspektiv och tryggare rum. Zafire gör läromedel, tv-program, håller workshops i självförsvar och driver det feministiska galleriet FAGS.

 

 

Nya vägar, nya rum

Tisdag 21 augusti kl 15.30–17.00
– Kristallfoajén, Stora Teatern / Göteborg –
Samtalet sker på engelska

Maktfrågor och tystnadskultur var i centrum för vinterns debatt. Vilken betydelse har tillit, arbetssätt och själva scenrummet för den konstnärliga processen? Kan den sociala mobilisering vi sett i #metoo-uppropen också bidra till konstnärlig mobilisering? Och kan nya sätt att organisera scenkonst ge bättre förutsättningar för kreativitet? Ett visionärt samtal om arbetssätt, gestaltning, form och innehåll inom och utanför scenkonstens institutioner.

 

Medverkande:

Karmenlara Ely – Professor och konstnärlig ledare för scenutbildningarna på Østfolds universitet, tidigare verksam vid Tisch School of the Arts, NY. Hennes pedagogiska fokus ligger på ”radical togetherness”, genreöverskridande kreativa processer och konstens relevans i en social kontext.
Sonya Lindfors – Koreograf, konstnärlig ledare och grundare av UrbanApa – arts platform. I sitt konstnärskap kombinerar hon teori med starka fysiska uttryck, alltid med fokus på att utmana maktstrukturer. Sonya Lindfors är en av curatorerna för projektet Stages.
Kristina Ros – Dramatiker, dramaturg, medlem i Masthuggsteatern och projektledare för Barnteaterakademin.
Ulf Friberg – Skådespelare, regissör, manusförfattare och lektor. Disputerade 2014 med avhandlingen Den kapitalistiska skådespelaren – aktör eller leverantör.

Moderator:
Catharina Bergil – Enhetschef för Högskolan för scen och musik samt curator för festivalens seminarieprogram.

 

Estetiska trender och fallgropar

Onsdag 22 augusti kl 15.00–16.30
– Kristallfoajén, Stora Teatern / Göteborg –
Samtalet sker på engelska

Med tydliga influenser från tysk teater har vi under senare år sett nya, lekfulla formspråk ta plats på scenerna. Klassiker dekonstrueras, liveprojektioner och ljudkonst samsas med skådespeleri och texten får en underordnad plats i det sceniska berättandet.

Men inte alla välkomnar formförnyelse inom teatern. Debattörer hissar varningsflagg för en ytlig teater till förmån för konceptuella experiment, och många frågar sig om regissörväldet riskerar att utarma skådespelarkonsten. Har teatern hamnat i en identitetskris, i sin iver till förnyelse? Ett samtal trender och fallgropar, manifest och sökande efter vidgande uttryck – kort sagt ett samtal om samtidens och framtidens teater!

 

Medverkande:

Marie Brassard – Kanadensisk skådespelare, artist och mångårig samarbetspartner med Robert Lepage. För många förknippad med den gripande och tekniskt innovativa föreställningen Jimmy som gästade festivalen för femton år sedan.
Joel Nordström – Dramaturg på Göteborgs Stadsteater. Också verksam vid The Non Existent Center i Göteborg/Ställberg och Skogen.
Fredrik Hannestad – Skådespelare, regissör och en av grundarna till Verk Produksjoner, som gästar festivalen med föreställningen Manifest United.
Kirsten Dehlholm – Kirsten Dehlholm är grundare och konstnärlig ledare för danska Hotel Proforma, som har turnerat över hela världen, alltid med överraskande visuella uttryck och format. Hennes starkt konceptuella operaverk Orfeo gästade den första festivalen 1994.

Moderator:
Theresa Bener – Teaterkritiker, kulturskribent och bloggare specialiserad på europeisk samtidsteater.

 

 

Tragedin, grekerna och vi

Fredag 24 augusti kl 18.30
– Göteborgs Stadsteater / Göteborg –
Samtalet sker på engelska
Boka din plats här.

 

Vår tid är ur led och något är ruttet i världen. En värld fylld av konflikt och oro. I en exklusiv festivalföreläsning argumenterar filosofen Simon Critchley för att ta teatern till hjälp att bättre förstå vår samtid och dra i nödbromsen. För redan i den grekiska tragedin möter vi raseri, sorg och krig. Och även där ser vi det privata och offentliga kollapsa inför öppen ridå, och vackra ord dölja brutala våldshandlingar.

 

Simon Critchley är professor vid New School for Social Research i NY, flitig skribent i The Guardian och New York Times, där han är redaktör för kolumnen The Stone. Hans  arbete spänner över så vitt skilda ämnen som filosofi, politisk teori, religion, etik, estetik, litteratur och teater, men också specifikt om David Bowie, fotboll och Shakespeares Hamlet.

 

Föreläsningen av Simon Critchley följs av samtal med Kristina Hagström-Ståhl. Kl 22.30 Artist talk med Simon Critchley och Thomas Ostermeier.

Samtalsserien Konstnärligt talat cureras av Catharina Bergil, enhetschef på Högskolan för scen och musik.

Uppdatera din webbläsare

Den webbläsare som du använder är föråldrad Uppdatera din browser

Visa sidan ändå