Göteborgs dans- och teaterfestival
Group Created with Sketch.
Group Created with Sketch.

Priser

Du kan ej välja pris här. Det gör du i biljettsystemet efter att ha klickat på köpknappen.

Köp

200 kr

Foto: Ros Kavanagh

Foto: Ros Kavanagh

Foto: Ros Kavanagh

Foto: Ros Kavanagh

Group Created with Sketch.
Group Created with Sketch.

Pan Pan Theatre

The Seagull and Other Birds

Tisdag

23 Aug

20:00
ca 80 min

Backa Teater

Göteborg

Ord

200 kr

Köp

Pan Pan Theatre

The Seagull and Other Birds
backa teater
humor
teater
text

Hur skulle Måsen kunna se ut – om den inte vore Måsen? Det ständigt utmanande teaterkompaniet Pan Pan har på Backa Teater skapat en slags berg-och-dal-baneliknande remix av den klassiska pjäsen.

På Backa Teater tar sig det irländska teaterkompaniet Pan Pan Theatre an Anton Tjechovs populära klassiker Måsen från slutet av 1800-talet. Med ambitionen att skapa något nytt av pjäsen har Pan Pan Theatre bett ett antal dramatiker skriva nya, samtida texter med utgångspunkt i Måsen. Ett experiment som för övrigt går helt i linje med Tjechovs egna utmaningar av de dåvarande teaterkonventionerna.

 

De nya texterna har satts ihop till en märklig, rolig och fängslande teaterföreställning – om en teaterföreställning. I originalföreställningen Måsen brottas huvudpersonerna med stora livsfrågor, samtidigt som de är en del av en kärlekskarusell – alla älskar någon de inte kan få. Även i “The Seagull and Other Birds” finner vi texter som tar sig an samband och motsättningar mellan konsten, kärleken och samtiden.

 

Njut av Tjechov till tonerna av The Boomtown Rats hit ”I Don’t Like Mondays” och låt dig uppslukas av verkligt starkt skådespeleri i små kammarspel där YouTube möter klassisk balett, metateater och nonsens. Föreställningen innehåller även många tv-referenser – exempelvis dyker en scen från den populära tv-serien Girls upp, det är dock karaktärerna från Måsen som levererar replikerna. Resultatet blir en lekfull, kompromisslös och charmig föreställning, med en stor dos kärlek till teatern.

 

Pan Pan är det äldsta samtida teaterkompaniet på Irland. Sedan kompaniet grundades 1991 har grundarna, Aedin Cosgrove och Gavin Quinn, ständigt ifrågasatt sitt arbete, och vägrat att ge sig in på säker mark. Deras verksamhetsidé och existensberättigande är enligt dem själva att utveckla nya idéer för teatern – de vill utforska, vrida och vända på konstformens olika svårigheter och möjligheter.

 

Samtliga verk som Pan Pan sätter upp kan klassas som original – antingen genom att de själva författar manus, eller att de skapar ett totalt unikt uttryck av redan etablerade verk, som fallet är med Måsen.

 

Det här är teater när den är som mest levande och underhållande. “Den här produktionen är antagligen kompaniets mest rättframma hyllning till teaterns gränser och oändliga potential, dess frustrationer och tröst”, skrev New York Times i sin recension av föreställningen. “Magnifikt stimulerande och tankeväckande teater i en lika förödande omgivning. Missa inte”, skrev Sunday Independent.


Cast: Andrew Bennett, Una McKevitt, Clara Simpson, Daniel Reardon, Judith Roddy och Dick Walsh
Regi: Gavin Quinn
Design: Aedín Cosgrove
Regiassistent: Maeve Stone
Kostym: Grace O’Hara
Scenmästare: Tríona Humphries
Produktionsledare: Rob Usher
Producent: Aoife White
Video & foto: Ros Kavanagh
Social media manager: Noelia Ruiz
Med stöd: av Culture Ireland som del av Ireland 2016 Centenary Programme.

package-icon Ingår i
Stora Paketet
Läs mer
Mixa & Maxa
Läs mer


Hitta hit

Ta snabbaste vägen hit med hjälp av västtrafik

Vägbeskrivning

Vi ses på Stora Teatern!


Festivalen produceras av Stora Teatern som också är den naturliga mötesplatsen under festivalveckan.

Besök Stora Teaterns hemsida

Uppdatera din webbläsare

Den webbläsare som du använder är föråldrad Uppdatera din browser

Visa sidan ändå