Göteborgs dans- och teaterfestival

Priser

Du kan ej välja pris här. Det gör du i biljettsystemet efter att ha klickat på köpknappen.

Köp

150 kr

Foto: Courtesy Christer Lundahl

Lundahl & Seitl

An Elegy to the Medium of Film

Onsdag

24 Aug

13:00
ca 70 min

Sagabiografen

Tjörn

Spelas kl 13:00, 14:30, 16:00, 18:30 & 20:00

Ord

150 kr

Köp

Lundahl & Seitl

An Elegy to the Medium of Film
film
performance

På Sagabion på Tjörn presenterar Lundahl & Seitl sitt interaktiva hyllningsverk till filmkonsten – performanceverket An Elegy to the Medium of Film.

Konstnärsparet Lundahl & Seitls verk lever ofta i gränslandet mellan visuell konst, installationer och performancekonst. De skapar tematiska performances och koreografier som hyllar olika konstformer och de specifika platser där konsten huserar.

Med An Elegy to the Medium of Film vill de på ett hylla filmen och biografen. Inspirerade av den legendariska, sovjetiska filmregissören Andrei Tarkosky (1932-86), presenterar de under festivalen ett verk som utforskar filmens framtid. Lundahl & Seitl menar att vi idag bär på så mycket film och rörligt material i våra huvuden att vi behöver väldigt lite extern påverkan för att skapa en filmisk upplevelse. I föreställningen uppmuntrar de betraktarna att aktivt skapa film med sin egen fantasi, istället för att passivt se den på en bioduk.

Som besökare på An Elegy to the Medium of Film leds man in i ett mörklagt rum, och får där uppleva flera projektioner. Men projektionerna visas inte på någon bioduk eller skärm framför dig – utan i besökarens eget medvetande.

Interaktionen mellan konst och betraktare har alltid fungerat som inspiration för den svenska konstnärsduon Lundahl & Seitl. Hyllningen och utforskandet av konstformer är även en del av en längre performanceserie. Tidigare har verket “Proscenium“ (2012) hedrat teatern på Dramaten i Stockholm, och “Symphony of a Missing Room“ (2009-2014) utspelade sig på museer runtom i Europa. Lundahl & Seitls arbete reflekterar över den mytologiska historia som finns kring dessa ställen, på samma sätt som de genom sina verk bidrar till att omdana dem för framtiden.

Christer Lundahl är kurator och konstnär och Martina Seitl är koreograf och konstnär. De har varit ett par sedan 2001, och skapat konst tillsammans sedan 2005. När de träffades var de på olika platser i livet – Marina studerade koreografi i London, och Christer var på väg att flytta till Italien. De upptäckte snabbt att de trots sina olika uttrycksformer delade samma konstnärliga visioner, och började då sitt samarbete. Ett mycket fruktsamt sådant – de har under årens lopp vunnit flera priser, bland annat Cullbergpriset för koreografi (2010) och Salzburger Festspiele Directors Award (2011). Deras verk har visats på många museer och festivaler, bland annat på Tate Britain, Whitechapel Gallery, Royal Academy of Arts, S.M.A.K och Magasin 3, Stockholm.

Det är tredje gången festivalen presenterar ett verk av Lundahl & Seitl, och vi är extra glada att visa den här föreställningen på Sagabion på Tjörn.


Koncept: Christer Lundahl & Martina Seitl
Videoproduktion: Tony Ahola/VideoMaskinen
Ljud: Jan Carleklev
Ljus: David Östberg
Konstnärligt stöd: Lisette Drangert

Medverkande: Laura Hemming-Lowe, Rachel Alexander, Genevieve Maxwell, Pia Nordin och Sara Lindström.

Samproducenter: Göteborgs dans- och teaterfestival, Kunstenfestivaldesarts, Noorderzon Performing Arts Festival Groningen, steirischer herb st festival. Lundahl & Seitl stöd av Statens Kulturråd och Sennheiser Nordic.
Tack till: Weld (research space), Bio Rio Stockholm, Kunsthistorisches Museum Vienna, Royal Academy of Arts London, Joakim Olsson (video consultation), Nikolai Petef Sennheiser (consultation and research), Emma Leach (coordination) och Tjörns kommun.
Det här projektet är samproducerat genom NXTSTP, med stöd av EU:s kulturprogram.
Hitta hit

Ta snabbaste vägen hit med hjälp av västtrafik

Vägbeskrivning

Vi finns på Stora Teatern!


Festivalen produceras av Stora Teatern som också visar en stor del av programmet.

Besök Stora Teaterns hemsida

Uppdatera din webbläsare

Den webbläsare som du använder är föråldrad Uppdatera din browser

Visa sidan ändå